Menu
PV Tips

Veiligheidsopties die je als personeelsvereniging moet checken

Veiligheidsopties die je als personeelsvereniging moet checken

Als personeelsvereniging heb je natuurlijk een verantwoordelijke taak. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor het welzijn van het gehele personeelsbestand. Natuurlijk zijn fijne arbeidsvoorwaarden en omstandigheden heel belangrijk om te regelen. Maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel om de veiligheid op het werk te regelen. In ieder geval is het een aandachtspunt waar je periodiek op terug moet komen. Welke zaken essentieel zijn qua veiligheid om te checken als personeelsvereniging? Dat lees je in dit blog.

Brand, brand!

Het meest vernietigende voor een bedrijf is een brand. Toch zijn bedrijven, zeker in bijvoorbeeld de technische sector, nog steeds zeer gevoelig voor branden. De brandveiligheid checken is dan ook iets wat een onervaren medewerker niet kan, dit is iets voor de specialist. Hiervoor hoef je niet intern iemand op te leiden, maar hiervoor kun je extern een brandwacht inhuren. Deze komt periodiek op kantoor langs om te kijken hoe het staat met de brandveiligheid en kan personeel voorlichten en vragen beantwoorden. Een must have voor alle bedrijven wat vele branden kan voorkomen. En daarmee ook gevaren voor het personeel!

EHBO

Goed opgeleid personeel wat EHBO kan verlenen is voor de veiligheid binnen een bedrijf cruciaal. Voor vele speciale sectoren volstaat de standaard opleiding vaak ook niet, en is er een aanvullende cursus nodig. Denk aan bedrijven waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of andere bijzondere omstandigheden. Check dit en schakel anders opleidingsbedrijven in om dit te ontwikkelen. Je zult jezelf later dankbaar zijn!

AED

Een gevaar wat binnen iedere organisatie schuilt is die van een ongeval met een personeelslid zonder directe aanleiding, denk aan een hartaanval. Niet overal kun je op voorbereid zijn, maar bij de zaken waar dit wel kan is het goed om er op voorbereid te zijn. Denk aan het installeren van voldoende AED’s én getrainde mensen die in staat zijn deze te gebruiken. Dit zijn maatregelen die je maar één keer hoeft in te zetten om al winst mee te behalen.

Kortom, als personeelsvereniging heb je ook een verantwoordelijkheid waar het gaat om de veiligheid. Hiervan je bewust zijn en de juiste maatregelen nemen is aan te raden en ook iets wat door iedereen binnen het personeel en vaak ook de leiding gewaardeerd zal worden. Laat het terugkeren op de agenda en je weet zeker dat het binnen jullie vereniging een actueel onderwerp blijft!

En nog een laatste tip: overleg eventueel ook met de OR of de personeelsvertegenwoordiging, zo kunnen jullie samen deze dingen aanpakken.