Menu
Nieuws

Een groene werkomgeving is prettig voor het personeel

Een groene werkomgeving is prettig voor het personeel

Ieder mens is anders, maar in de basis zijn we hetzelfde

Als je lid bent van een personeelsvereniging heb je het beste voor met de medewerkers en met het bedrijf in het algemeen. De meest ideale situatie is wanneer elk personeelslid iedere dag fluitend naar z’n werk gaat en bijna baalt als de tijd alweer is omgevlogen en hij naar huis moet. Al hangt dit laatste soms ook samen met de thuissituatie. Ìn het algemeen heb je met veel verschillende mensen te maken met elk een eigen persoonlijkheid en achtergrond. Het iedereen volledig naar de zin maken gaat dus niet, maar dingen kun je wel sturen. Het is bewezen dat wanneer mensen zich ergens op hun gemak voelen en veiligheid ervaren, de productiviteit omhooggaat en de onderlinge band sterker is.

Letterlijk en figuurlijk vergroenen

Een groene werkomgeving draagt hier absoluut aan bij. Besef dat als het bedrijf op een kil bedrijventerrein staat ─ omgeven door gewapend beton en spiegelend glas ─ dit een afstandelijk signaal de wereld instuurt. Dat kan anders. Wat klanten van het bedrijf én je collega’s positief beïnvloedt is een verzorgd en letterlijk vergroend buitenterrein. Hét visitekaartje voor het bedrijf waar je werkzaam voor bent. Maar vergroenen betekent ook dat de manier van werken door alle betrokkenen van invloed is op natuur en het milieu. Het is alles bij elkaar opgeteld in ieders belang als een groene werkomgeving wordt gestimuleerd.

Letterlijk en figuurlijk vergroenen

Voordelen van een groene werkomgeving

In principe zijn we niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten. Ook binnen is het zaak een groene werkomgeving te creëren. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Het vermindert stress. Zet waar mogelijk groene planten neer. Planten hebben een bewezen positief effect op de gemoedstoestand van mensen. Planten hebben voldoende daglicht nodig, dus als het mogelijk is plaats je hier en daar wat daglicht doorlatende lichtkoepels. Dit natuurlijke licht stimuleert op zijn beurt de aanmaak van vitamine D in je lichaam.
  • Verhoging van de productiviteit. Een groene werkomgeving, zowel buiten als binnen, zorgt voor meer concentratie en creativiteit, de productiviteit gaat omhoog en collega’s zijn minder snel uitgeblust.
  • De luchtkwaliteit verbetert aanzienlijk. Acht uur per dag in ongezonde lucht werken is desastreus voor de fysieke gesteldheid van jou en van de mensen met wie je samenwerkt. Voldoende planten filteren de lucht. Een goede luchtkwaliteit leidt tot minder ziekteverzuim.

Het jaar gezellig afsluiten met het personeel

Je wilt natuurlijk voorkomen dat op het jaarlijkse personeelsuitje alle sluimerende frustraties van het personeel er bij een enkeling plotseling uitkomt. Is er één schaap over de dam dan volgen er meer. Een jaar lang hard werken in een kille ongezonde werkomgeving kan dit soort onvrede gemakkelijk triggeren. Gaandeweg het jaar met de directie praten over het creëren van een groene werkomgeving, zowel binnen als buiten, is in ieders voordeel. Zo blijven de jaarlijkse uitjes gezellig en een verlengstuk van de goede werksfeer in het bedrijf.