Menu
Nieuws

Ergonomie: een belangrijk, vergeten onderdeel op kantoor

Ergonomie

Nederlanders zitten ongeveer 8,7 uur per dag. Maar ze zitten op kantoor niet op goede stoelen, en bij een bureau dat eigenlijk te laag voor ze is. Veel werkenden lopen rond met nek- en rugklachten door een verkeerde houding, of zelfs met hoofdpijn van de slechte verlichting en schermen waarmee ze werken. Dat moet anders kunnen!

Wat is ergonomie?

Wanneer we het hebben over ergonomie, hebben we het over een ‘wettelijk toegestane manier van werken’. In de praktijk komt het vooral neer op de houding van medewerkers. En dan bedoelen we niet het gedrag, maar de manier waarop ze erbij zitten. In Nederland zijn allerlei wetten en regels waaraan bedrijven zich moeten houden. Zo geldt er bijvoorbeeld een minimaal aantal vierkante meters per medewerker.

Toch zitten veel Nederlanders op een slechte stoel, bij een te lage of te hoge bureautafel. Ze werken met slechte schermen, waar ze hoofdpijn van krijgen. Wanneer je als bedrijf van ergonomie een prioriteit maakt, zul je zien dat het ziekteverzuim omlaag gaat, en dat je medewerkers een stuk gelukkiger zijn.

Betere keuzes maken voor meubilair

Betere keuzes maken op het gebied van ergonomie begint bij het meubilair. We hadden het al even over de slechte stoelen en bureaus. Dat heeft niet zozeer te maken met vormgeving, maar met functie: veel kantoorstoelen bieden niet genoeg steun. Dat veroorzaakt pijn aan de nek, schouderbladen en rug. Dit zijn dan ook de problemen waarmee de deuren bij de fysiotherapeuten worden platgelopen.

Kies voor een zit-sta bureau voor iedere medewerker. Dit is een goede manier om te voorkomen dat medewerkers de hele dag zitten. De hele werkdag zitten is ongezond; ons lijf is er niet op berekend. Door af en toe ook staand te werken, voorkom je pijnklachten en verbeter je de doorstroming van het bloed in het lichaam. Bovendien geeft staan je veel meer energie.

Geef tijd om te rekken en te strekken

Even wat oefeningen doen! Hartstikke goed voor ons lijf! Geef als werkgever tijd om te rekken en te strekken. Maak er misschien zelfs een bedrijfsactiviteit van. Zoals je een vergadering om 11 uur kunt plannen, kun je ook plannen dat er om een uur ‘s middags even collectief gerekt en gestrekt worden. Motiveer je medewerkers om in de pauze een wandeling te maken en gezondere keuzes te maken. Gezonder werken is een zaak van ons allemaal.