Menu
Tip van de dag

Wat betekent ‘no cure, no pay’ en waar wordt deze service ingezet?

Wat betekent ‘no cure, no pay’ en waar wordt deze service ingezet

No cure, no pay wordt als service steeds meer gebruikt. Van letselschade-advocaten tot incassobureaus en recruiters: het lijkt wel alsof iedereen deze kernwoorden gebruikt. Toch is deze Engelse term nogal onbekend voor velen. In dit artikel leggen we uit wat no cure, no pay precies inhoudt, welke sectoren deze dienst gebruiken en wat de voor- en nadelen zijn. 

Geen oplossing? Dan hoef je niet te betalen

Als je no cure, no pay letterlijk vertaalt, dan betekent het ‘geen oplossing, geen betaling’. Met andere woorden: als je bij iemand een dienst afneemt en die persoon slaagt er niet in het geen dat je hebt afgesproken uit te voeren, dan hoef je niet te betalen. 

Dit is natuurlijk nogal vaag. Daarom geven we je graag meer informatie aan de hand van enkele sectoren die deze service gebruiken.

In de online incasso wereld wordt no cure, no pay vaak gebruikt onder de noemer ‘no cure, no pay incasso’. Als je als ondernemer een samenwerking aangaat met een incassobureau, dan hoef je enkel te betalen als zij erin slagen jouw geld te innen van je debiteur. Lukt het hen niet jouw geld te innen, dan hoef je niet te betalen. Wel zo fijn.

Ook als een letselschade-advocaat er niet in slaagt om een bedrag los te peuteren in jouw case, dan wordt hij of zij niet betaald. 

Maar wat zijn dan de voordelen van no cure, no pay?

Zoals je hierboven al kunt lezen, worden professionals die no cure, no pay aanbieden slechts betaald als ze erin slagen een dienst uit te voeren. Dat geeft een groot voordeel voor jou als klant: je weet dat jouw advocaat/recruiter/… zijn of haar uiterste best zal doen om jou te helpen! Anders verrichten ze immers veel werk zonder er zelf iets aan te verdienen. 

Wat is het nadeel van no cure, no pay?

Met no cure, no pay betaal je dus enkel als jouw aanvraag is afgerond. In sommige sectoren – bijvoorbeeld in de makelaarswereld – betaal je een percentage op een bedrag, in dit geval het bedrag waarvoor je huis of appartement werd verkocht. Dit percentage kan veel hoger liggen dan een ‘flat fee’ of vaste prijs die andere makelaars bijvoorbeeld hanteren. Let dus altijd goed op de kosten en beslis of je het belangrijk vindt dat iets altijd wordt afgerond. Het laatste dat je wil is dat je een flat fee betaalt … en dat iemand er dan niet in slaagt iets voor je uit te voeren.