Menu
Nieuws

3 tips voor een goede start van jouw carrière in de bouw

3 tips voor een goede start van jouw carrière in de bouw

In de bouw is er in principe aan werk geen gebrek. De komende jaren moet er zeer veel gebouwd worden om het woningtekort tegen te gaan, dus er liggen goede kansen voor een carrière in de bouwsector. Wil je die carrière een vliegende start geven? Wij geven drie tips.

Kies je stageplek goed

Wanneer je een opleiding in de bouw volgt, moet je waarschijnlijk ook op stage. Dat is een uitstekende gelegenheid om nuttige kennis en ervaring op te doen, én om je in de kijker te spelen. Als je weet welke kant je op wilt in de bouw, is het zaak om je stageplek met zorg te kiezen. Begin ruim op tijd met het aanschrijven van bedrijven die passen bij wat jij wilt gaan doen, zodat je de stage kunt gaan doen die daar het beste bij aansluit. Niet alleen omdat je zo de kans maakt om daar na je studie een baan te verdienen, maar ook omdat het nuttige werkervaring voor je cv is die je ook bij sollicitaties bij andere bedrijven waar je zou willen werken kan helpen.

Vast dienstverband of detachering?

Bij werving en selectie in de bouw gaat het niet alleen om wat werkgevers willen. Jij kunt ook sturen op wat je zelf prettig vindt. Wil je zo snel mogelijk een vast dienstverband aangaan bij een werkgever in de bouw, of wil je liever juist eerst gedetacheerd worden om te inventariseren of een bedrijf wil bij je past? Je kunt zo ook de gelegenheid nemen om bij verschillende bedrijven een kijkje in de keuken te nemen voordat je je carrière een bepaalde kant op stuurt.

Kijk ook over de grens

Kijk ook over de grens

De bouwsector beperkt zich natuurlijk niet tot alleen Nederland. Ook in het buitenland wordt volop gebouwd. Hier liggen ook kansen voor jou om je te ontwikkelen. Misschien treed je dan buiten je eigen comfortzone omdat je te maken krijgt met een andere taal, een andere cultuur en een ander arbeidsethos, maar dat kan juist ook erg leerzaam zijn. Ervaring in het buitenland is ook nooit verkeerd voor je cv, hoewel je je ook bewust moet zijn van de verschillen in bouwvoorschriften tussen verschillende landen.

Belangrijk is om je ambities serieus te nemen. Je werkt niet alleen voor een baas, maar ook voor jezelf, omdat je bouwt aan een mooie loopbaan. Durf dus zeker ook op jezelf gericht te blijven, zodat je je eigen doelen kunt behalen.