Menu
Nieuwsberichten

Manager vaak gestresster terug van vakantie

In plaats van zich op hun strandbed nog eens extra uit te rekken of tijd met hun gezin door te brengen, brengen veel managers de vakantietijd door met werk. Het resultaat: een groot deel van hen komt gestresster van de werkonderbreking terug.
De tijd dat werknemers na de vakantie weer opgeladen en vol motivatie achter hun bureau plaatsnamen, lijkt op zijn retour. Dankzij vernuftige communicatiemiddelen als Blackberry’s en iPhones maakt een deel van de managers (ruim twee derde) zich althans niet meer volledig los van het werk.
Emails worden beantwoord (door 80 procent) en werkgerelateerde telefoontjes worden aangenomen (door 50 procent). 10 procent zegt in vakantietijd zelfs wel eens een bezoekje aan kantoor te brengen.
Gestresster
Tot deze cijfers kwam het Institute of Leadership and Management (ILM) na hiervoor 2500 managers te hebben ondervraagd. 40 procent van alle ondervraagden gaf dan ook aan na de vakantie gestresster te zijn dan daarvoor.
Volgens Cary Cooper, professor aan de Lancaster University Management School, zijn de cijfers het resultaat van werknemers die zich druk maken om het behoud van hun baan, en daardoor slachtoffer worden van de cultuur van ‘aanwezigheidsplicht’.
Deze slag medewerkers komt vroeg naar kantoor, blijft tot laat in de avond en is zelfs in vakantietijd bereikbaar ‘om aan de baas hun toewijding te laten zien in de hoop dat het zwaard van Damocles niet op hen neerdaalt’, aldus Cooper. “Het is een nachtmerrie en ongezond voor hen en hun families”, stelt hij donderdag in de Daily Mail. “Als je op vakantie al geen tijd met je gezin kunt doorbrengen, wanneer in vredesnaam dan wel?”
Werkweek
Ongeveer 40 procent van de managers heeft zo’n drukke baan dat ze minimaal 50-urige werkweken draaien. 10 procent haalt de 60 uur zelfs met gemak.
De drukte uit zich onder meer in een constante stroom e-mails. Er enkele weken tussenuit knijpen heeft dan ook algauw een overvolle inbox tot resultaat en juist dat is één van de grote boosdoeners, meent ILM’s Penny de Valk.
“De stress is bijna zeker het resultaat van de hopen werk die bij thuiskomst voor ons klaarliggen, en waarop we anticiperen”, stelt zij. “En de angst wat ons allemaal te wachten staat.” De Valk vindt echter dat de vakantie voor moet gaan: “Iedereen heeft een fatsoenlijke pauze nodig, om op te laden en weer het juiste perspectief te krijgen wat betreft leven en werken.”
ILM raadt dan ook aan dat wanneer medewerkers hun email per se dagelijks willen checken, zij zich beperken tot maximaal één of twee keer per dag.

In plaats van zich op hun strandbed nog eens extra uit te rekken of tijd met hun gezin door te brengen, brengen veel managers de vakantietijd door met werk. Het resultaat: een groot deel van hen komt gestresster van de werkonderbreking terug.

Bron: Manager vaak gestresster terug van vakantie, 22 juli 2010, nu.nl