Menu
Nieuwsberichten

‘Extra snaaien door werk achter computer’

erken achter de computer zet aan tot extra eten, en dan met name van suikerrijk voedsel als koekjes en chocola. Tot deze conclusie zijn onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen gekomen. Aan de studie werkten enkel vrouwen mee.
© Getty Images
Het snaaigedrag zou aangejaagd worden door de mentale stress die werken achter een computer met zich meebrengt. Dit zou veranderingen in de hormoonspiegel en in de bloedsuiker teweegbrengen, waardoor de hersenen het signaal krijgen dat extra calorie-inname gewenst is.
Onderzoeker Jean-Philippe Chaput adviseert werknemers die veel met een computer werken nu geregeld een pauze in te lassen of staand te typen. Het International Congress on Obesity, gevestigd in Stockholm, meent overigens dat hetzelfde nadelige effect optreedt bij tv-kijken en het spelen van computerspelletjes.
Lekkernijen
Chaput zag zijn baas –al rammelend op zijn toetsenbord- geregeld allerhande lekkernijen wegwerken en kwam zo op het idee voor het onderzoek.
Aan het experiment werkten vervolgens twee groepen studenten mee, waarbij de ene groep uitgenodigd werd vooral lekker onderuit te gaan hangen en de andere groep achter een beeldscherm gezet werd om een tekst samen te vatten. De werkende groep verbrandde door de bank genomen 3 extra calorieën, maar aten vervolgens aan het buffet 230 calorieën meer dan de luierende club. Met name suikerrijk voedsel zou in trek gebleken zijn.
Opvallend is dat aan het experiment alleen vrouwen deelnamen. Waarom hiervoor gekozen is, is onduidelijk.
Passief
“Het werken achter een computer is redelijk passief en niets doen leidt tot gewichtstoename”, stelt Chaput over de studie tegen de Daily Mail. “Maar het gebruik ervan jaagt ook de eetlust aan. Het gaat om een dubbel effect.”
Chaput is nu van plan eenzelfde toets uit te voeren wat betreft het gebruik van Wii-computers. Dit zou tot andere resultaten kunnen leiden omdat bij gebruik de spelcomputer meer lichamelijke inspanning komt kijken.

Werken achter de computer zet aan tot extra eten, en dan met name van suikerrijk voedsel als koekjes en chocola. Tot deze conclusie zijn onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Kopenhagen gekomen. Aan de studie werkten enkel vrouwen mee.

Bron: ‘Extra snaaien door werk achter computer’, 14 juli 2010, Nu.nl