Menu
PV Tips

Slimme trucs voor een gezondere werkvloer

Slimme trucs voor een gezondere werkvloer

Tevreden personeel is goed personeel. En daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat niet alleen de omgeving waarin gewerkt veilig en gezond is, maar ook de werknemers zelf. Want als de werknemer gezond is, dan is hij over het algemeen gelukkiger en dat zorgt voor een goede sfeer binnen het bedrijf. Dat werkt natuurlijk veel lekkerder! Maar hoe zorg je er op een slimme manier voor dat je werknemers gezond en fit blijven, zonder ze elke dag verplicht een appel te laten eten?

Zorg dat fruit voor het oprapen ligt

Nou, niet letterlijk natuurlijk. Het is wel zo prettig als in gewoon in een fruitmand ligt en niet op de grond (hoewel in een gezonde werkomgeving je natuurlijk van de vloer zou moeten kunnen eten). Als het fruit voor het grijpen ligt is het makkelijk voor een werknemer om even snel een appel mee te ‘grissen’ onderweg naar een afspraak. En als je dan toch bezig bent, doe die snackautomaat vol met chips en chocoladerepen dan maar meteen de deur uit.

Zorg dat fruit voor het oprapen ligt

Bied een BHV cursus aan

Tijd voor een teamuitje? Denk dan eens aan het aanbieden van een BHV cursus. Dat is een cursus waarbij je medewerkers kunnen leren wat ze moeten doen in geval van nood. Elk bedrijf is verplicht om BHV’ers in huis te hebben. Zij kunnen het gebouw ontruimen als er brand is, weten hoe ze moeten reanimeren en welke hulpdiensten ze wanneer moeten inschakelen.

Je kunt een BHV cursus van BHV.NL overal in het land volgen, maar het is ook mogelijk om instructeur naar jouw bedrijfslocatie te laten komen. Zijn er specifieke veiligheidsvraagstukken voor jouw bedrijf, dan kun je de cursus zelfs op maat laten maken. Een groepscursus BHV is niet alleen goed voor de teambuilding, maar zorgt ook voor een superveilige werkomgeving.

Stimuleer beweging

Hoe meer mensen bewegen, hoe gezonder en fitter ze zich voelen. Fitte medewerkers zijn productiever en verzuimen minder, wat niet alleen goed is voor de medewerkers, maar ook voor het bedrijf want verzuim kost een bedrijf geld. Maar hoe zorg je er nou voor dat er meer bewogen wordt op de werkvloer? Zeker bij zittende beroepen kan dat soms best lastig lijken.

Toch zijn er kleine en makkelijke aanpassingen die je kunt doen om mensen meer te laten bewegen. Zet bijvoorbeeld de printer een stuk verder weg, organiseer lunchwandelingen, maak een wedstrijd van het aantal stappen dat iedereen op een dag loopt, biedt leasefietsen aan in plaats van leaseauto’s, zorg voor hometrainers of kantoor of biedt abonnementen op de sportschool aan.

Denk ook aan mentale gezondheid

Gezondheid gaat niet altijd alleen maar over vitaminen en mineralen, het gaat ook over de mentale gezondheid van het personeel. Probeer er daarom op te letten dat de werkdruk niet te hoog is en zorg dat personeel met problemen bij iemand, zoals een vertrouwenspersoon, terecht kan. Zorg ook voor een prettige werkomgeving, door genoeg licht binnen te laten en planten neer te zetten op kantoor.

Een gezonde werknemer is een goede werknemer

Gezonde en fitte werknemers zorgen voor een goede sfeer op de werkvloer en dat stimuleert weer om goed werk af te leveren. Met slechts kleine aanpassingen die makkelijk uit te voeren zijn kun je er voor zorgen dat personeel zich een stuk lekkerder voelt en met plezier naar het werk gaat. Op de fiets natuurlijk!