Menu
Nieuws

Het energieverbruik op kantoor

Omdat kantoren vaak een hoog energieverbruik hebben, kan het wel eens lastig zijn om uit te zoeken welk energiecontract het goedkoopste is en voor welk contract zij moeten kiezen. Zaken als soorten contracten, hoe kan een kantoor energie besparen en wat is het gemiddelde energieverbruik voor een kantoor, worden daarom op deze pagina uitgelegd.

Het gemiddelde energieverbruik
Als je de vloeroppervlakten van alle grote en kleine kantoren optelt, kom je op een gemiddelde vloeroppervlakte van 590 m². Er is op basis van deze gegevens een onderzoek gedaan naar het gemiddelde energieverbruik.

Het belangrijkste punt uit dit onderzoek is, dat het aantal mensen op kantoor het gemiddelde energieverbruik bepaald. Een kantoor met minder dan 20 personen verbruikt 18 m³ gas en 60 kWh elektriciteit. Deze aantallen, vooral voor elektriciteit, gaan flink omhoog als er meer dan 20 personen op kantoor werken. Dan is het gasverbruik 20 m³ en het elektriciteitsverbruik 115 kWh.

Als je de gemiddelde vloeroppervlakte van 590 m² neemt, dan kan je berekenen dat op basis van een aantal van meer dan 20 aanwezige personen er een gasverbruik is van 11.800 m³ en elektriciteitsverbruik van 67.850 kWh. De meeste elektriciteit gaat op aan binnenverlichting en elektronica zoals servers, computers en laptops.

Een zakelijk of een consumentencontract?
Om het goedkoopste contract te kiezen, moet je uitgaan van het verwachte verbruik. Je kan kiezen voor een consumentencontract als je onder de 10.000 kWh elektriciteit en 5000 m³ gas zit. Zit je daarboven, dan is een consumentencontract niet interessant meer en moet je gaan voor een zakelijk contract. Energie vergelijken is dus belangrijk om het juiste contract te kiezen.

Energiebesparing
Er zijn talloze manieren voor kantoren om aan energiebesparing te doen. We zetten alle punten om energie te besparen op een rij:

  • Je kan 80% minder energie verbruiken door gebruik te maken van spaarlampen.
  • Gebruik TL-buizen voor een energievermindering van 40%. Gebruik je voor TL-buizen ook nog eens reflector bakken, dan gebruik je maar de helft van alle TL-buizen.
  • Gebruik geen verlichting in ongebruikte kantoorruimtes.
  • Gebruik geen verwarming in ongebruikte kantoorruimtes.
  • Bewegingsmelders verlichten alleen als het nodig is.
  • Een tijdschakelaar op buitenverlichting.
  • Zorg voor optimaal daglicht.
  • Een uur voordat het kantoor sluit, reeds de thermostaat uit of lager zetten.
  • Houd radiatoren vrij.
  • Isoleer cv-leidingen in onverwarmde kantoorruimtes.
  • Voorkom het verlies van warmte door kieren en gaten te dichten.
  • Vervang een oude CV-ketel door een HR-ketel.

BTW aftrek
Zowel bij consumentencontracten als zakelijke contracten mag je de kosten voor energie aftrekken van de aangifte. De belastingdienst let niet op wat voor soort contract je hebt.

Energie-investeringsaftrek
De energie-investeringsaftrek (EIA) is door de overheid in het leven geroepen om ondernemers te stimuleren om zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame energie. Hiervoor is een budget beschikbaar van 111 miljoen euro.

De voorwaarden, om in aanmerking voor de EIA te komen zijn: het bedrijfsmiddel voor duurzame energie moet nieuw zijn en duurder zijn dan € 2.500,- Dit middel dient ook voor te komen op de energielijst van de belastingdienst en niet reeds voor de EIA zijn aangemeld. De investering in het duurzame bedrijfsmiddel mag je van je belasting aftrekken, evenals een extra aftrek van 41% van de fiscale winst.